Objektivi kryesor: Objektivat e programit janë që kandidatët të fitojnë njohuri dhe aftësi në fushën e gatimit: njohja me pajisjet e kuzhinës, mirëmbajtja dhe qëllimi i saj, ruajtja e higjienës personale në kuzhinë dhe mënyrat dhe metodat e dezinfektimit, njohja e Llojet më të zakonshme të mishit që përdoren në objektet e hotelierisë në Maqedoni, klasifikimi, përgatitja dhe aplikimi i tyre në gatim, njohja e erëzave të përdorura zakonisht, përdorimi i tyre i synuar në gatim, njohja e produkteve bimore më të zakonshme, rëndësia e tyre në ushqimin e shëndetshëm të njeriut, përgatitja e tyre dhe aplikimi në gatim, njohja e mënyrës së përpilimit të listave të pjatave dhe menyve në ambientet e hotelierisë, njohuritë bazë të akteve normative kryesore dhe terminologjia e nevojshme profesionale, dallimi i peshkut që serviret më shpesh, njohuri për mënyrat e përgatitjes së tyre, përdorimi i më së shpeshti. produktet e përdorura të peshkut, përgatitja e pjatave të ftohta dhe të nxehta më të servirura, salcat, supat, zierjet dhe zierjet, përgatitja e ëmbëlsirave të servirura zakonisht.
Programi është i destinuar për personat e aftë për punë që kanë përfunduar të paktën arsimin fillor, jo më të rinj se 17 vjeç, të cilët dëshirojnë të shfaqen ose janë tashmë në tregun e punës, me afinitete kulinare. Numri i një grupi kandidatësh varet nga mundësitë hapësinore, por rekomandohet që të mos kalojë 12 pjesëmarrës. Grupe të shumta janë të mundshme, duke pasur parasysh se programi mund të realizohet në disa turne pune gjatë ditës.
Programi përmban gjithsej 205 orë, nga të cilat 65 janë teori dhe 140 janë praktikë. Teoria dhe testet me shkrim dhe njohuritë do të realizohen në Institucionin Arsimor Privat – Universiteti i Hapur Civil “Vanço Përçe” Shtip, ndërsa pjesa praktike do të realizohet në objektet hotelierike, me të cilat institucioni ka marrëveshje bashkëpunimi.
Programi do të organizohet në 8 module dhe pas çdo moduli do të kontrollohen njohuritë dhe aftësitë e fituara përmes një testi me shkrim dhe një demonstrimi praktik. Pas përfundimit të programit do të ketë provim përfundimtar (test dhe demonstrim) përpara një komisioni prej tre anëtarësh, pas përfundimit me sukses të të cilit do të lëshohet një certifikatë. Në fund të programit, pjesëmarrësit do të mund të përdorin dhe mirëmbajnë pajisjet në kuzhinë, të kryejnë higjienën personale në vendin e punës, të njohin llojet më të zakonshme të mishit që përdoren në objektet hotelierike në Maqedoni, të njohin cilësinë e tyre, të dijë t’i përgatisë, të njohë erëzat më të përdorura në ambientet e hotelierisë dhe t’i aplikojë ato në gatim, të njohë produktet bimore më të zakonshme, rëndësinë e tyre në ushqimin e shëndetshëm të njeriut, përgatitjen dhe aplikimin e tyre në gatim, të njohë mënyrën e gatimit. përpilimi i listave të pjatave në menutë në ambientet e hotelierisë për të njohur aktet normative kryesore dhe terminologjinë e nevojshme profesionale për të dalluar peshqit më të servirur, për të njohur mënyrat e përgatitjes së tyre, për të njohur produktet më të zakonshme të peshkut, për të përgatitur më shpesh. shërbehen meze të ftohta dhe të nxehta dhe pjata kryesore, salca, supa, zierje, poçe. Në mësimdhënie do të përdoren këto metoda: ligjërata, diskutime në grup, vëzhgim, kërkim/zbulim, mësim me zgjidhje problemash, mësimdhënie praktike në një objekt hotelierie. Programi do të realizohet ky shef i VKV-së.
Programi do t’i nënshtrohet vlerësimit të brendshëm. Do të kryhen dy anketa: një në fillim dhe një në fund të programit. Sondazhet do të kryhen në formën e pyetësorëve me shkrim që do të vendosen online dhe në fund do të hartohet një raport përfundimtar nga rezultatet e anketave. Për qëllime vlerësimi, do të angazhohet një zyrë/agjenci me përvojë në zhvillimin e mjeteve për vlerësimin e brendshëm.
Верификацијата истекува во 22 Qershor, 2025