Programi ofron trajnim pune për një prodhues të ëmbëlsirave, ka një kohëzgjatje prej 220 orësh, nga të cilat 50 orë përmbajtje teorike profesionale realizohen në klasë/zyre dhe janë në funksion të trajnimit praktik prej 170 orësh, që është kryhet në një punishte ëmbëlsirash, dhe/ose restorante dhe hotele.
Programi është i strukturuar në mënyrë modulare, kështu që pas çdo njësie modulare, realizimi i qëllimeve kontrollohet në mënyrë formative gjatë zbatimit të modulit dhe në mënyrë përmbledhëse pas përfundimit të modulit.
Programi sipas përmbajtjeve teorike profesionale është realizuar nga ekspertë të profesionit teknologjik – fusha ushqimore dhe praktikantë me së paku tre vjet përvojë në punë dhe prodhim të ëmbëlsirave në punishte të ëmbëlsirave apo restorante/katering.
Pas përfundimit me sukses të programit, realizimi i objektivave të programit verifikohet me dhënien e një provimi përfundimtar. Pjesëmarrësi që kalon me sukses provimin përfundimtar dhe arrin qëllimet dhe kërkesat e përcaktuara të detyrës do të marrë një certifikatë të njohur në nivel kombëtar për Prodhues Ëmbëlsirash.