Programi “Gastronom kuzhinier – nivel i avancuar” synon aftësimin profesional të kandidatëve në fushën e kateringut, konkretisht në fushën e gatimit dhe plotësimin e pjesës jashtëzakonisht të rëndësishme, që është cilësia dhe analiza e ushqimit në gatim. Njohuritë dhe aftësitë e fituara do të ndihmojnë kandidatët për punësim më të lehtë dhe konkurrencë në tregun e punës në organizimin dhe realizimin e procesit teknologjik të gatimit.
Në realizimin e trajnimit do të aplikohen metoda moderne të mësimdhënies, verbale (prezantim me gojë, bashkëbisedim), vizuele (demonstruese), metoda praktike (punë praktike-ushtrime) të cilat kandidatit do t’i mundësojnë aktivitet të vazhdueshëm gjatë gjithë kohëzgjatjes së trajnimit. Gjatë trajnimit do të aplikohen mjete dhe mjete mësimore, të cilat përcaktohen në seksionin për burimet, pajisjet për mësimdhënie dhe mësimnxënie (në pikën 7).
Vlerësimi i arritjeve të kandidatëve do të bëhet përmes monitorimit dhe vlerësimit të njohurive dhe aftësive gjatë gjithë trajnimit, prezantimit me gojë, testeve me shkrim të njohurive për njësi dhe segmente tematike të caktuara dhe punë-ushtrime praktike.
Struktura e programit “Gastronom kuzhinier – Nivel i Avancuar” është si më poshtë:
• pjesa profesionale-teorike,
• punë praktike dhe
• Kontrollimi i arritjeve të kandidatëve (provimi përfundimtar).
1. Pjesa profesionale-teorike e trajnimit do të zhvillohet në dhoma të pajisura me kompjuter, internet, pajisje audio dhe video etj. Pjesa teorike e trajnimit do të realizohet nga trajnerë me arsim të lartë të përfunduar, diplomë VII/1, mësues me studime të përfunduara për turizëm dhe hotelieri.
2. Pjesa praktike e trajnimit do të zhvillohet në ambientet e institucionit/institucionit për arsimin e të rriturve dhe/ose në ambiente hoteliere të pajisura në mënyrë moderne, si dhe pedagogët e institucionit/institucionit për arsimin e të rriturve dhe/ose pedagogë mentorë apo kuzhinier. do të punojë me kandidatët shumë vite përvojë pune.
3. Pjesa e tretë e programit për “Gastronom kuzhinier – niveli i avancuar” është kontrolli i arritjeve të kandidatëve ose provimi përfundimtar.
Kandidati që përfundon me sukses trajnimin pajiset me certifikatë për “Gastronom kuzhinier – nivel i avancuar”.
Kohëzgjatja e programit është 4 muaj ose 16 javë ose 180 orë.
Programi ofron mundësinë për të avancuar në nivele më të larta – kurse për punëtorët e mikpritjes.