Имплементација на Европската агенда за учење на возрасните во Северна Македонија

Центарот за образование на возрасните, како национален координатор за имплементација на Европската агенда за образование на возрасните, доби грант од Европската извршна агенција за образование и култура – EUROPEAN EDUCATION AND CULTURE EXECUTIVE AGENCY (EACEA) за реализација на проектот „Implementing priorities for the European Agenda for Adult Learning – National Coordinators for the implementation of […]

Потпишувањето на договорот како дел од проектот за реализација на средно стручно образование за возрасни.

Со задоволство ве информираме дека СУГС Цветан Димов по пријавуванјето на шестиот проект беше избрано како училиште што ќе ги спроведува јавни образовни програми за возрасни од страна на Центарот за образование на возрасните за текнички и економски профил.Нашето училиште уште порано ја докажа својата професионалност бидејќи ова е шести последувателен проект од ваков карактер […]

Потпишан меморандум за соработка со центарот за образование на возрасните

Директорот на Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија, г. Беким Мурати, потпиша меморандум за соработка со директорката на ЈУ Центар за образование на возрасните, г-ѓа Аделина Алији. Со овој меморандум се дефинираат активностите за зајакнување и продлабочување на меѓусебната професионална соработка на двете институции.

‟ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУКА ЗА ВОЗРАСНИ – ЕВРОПСКИ ТРЕНДОВИ ВО МАКЕДОНСКАТА РЕАЛНОСТ‟

НАЕОПМ организираше конференција на европските мрежи Евридика и Епале кои функционираат во рамките на Националната агенција – ‟ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУКА ЗА ВОЗРАСНИ – ЕВРОПСКИ ТРЕНДОВИ ВО МАКЕДОНСКАТА РЕАЛНОСТ‟ која  се одржа на 10 декември. На настанот се направи промоција на тематскиот извештај на Евридика за Образование на возрасни: ИЗВЕШТАЈ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУКА НА ВОЗРАСНИ 2021, кој ќе понуди […]

Денови на доживотно учење 2021

Директорот на ЈУ Центар за образование на возрасните – Скопје, г-ѓа Аделина Алији на 26.10.2021 година, присуствуваше на конференцијата „Денови на доживотно учење“, во организација на Центарот за доживотно учење, при Филозофски Факултет Скопје. Конференцијата има за цел афирмирање на концептот за доживотно учење во општеството. На конференцијата, директорот на ЈУ Центар за образование на […]

Пилотирање на Валидација на неформално и информално учење

Во периодот од мај 2020 година до јуни 2021 година ЈУ Центар за образование на возрасните, во соработка со проектот Образование за вработување во Северна Македонија (Е4Е@мк), СУГС „Лазар Танев“ – Скопје реализираше активности поврзани со процесот на пилотирање на Валидација на неформално и информално учење за квалификацијата Келнер. Пилотирањeто на Валидацијата во неколку етапи […]

Известување

ЈУ Центар за образование на возрасните-Скопје (ЦОВ) како општествено одговорна институција грижејќи се за своите вработени, корисниците и граѓаните постапува по дадените препораки во согласност со мерките и активности за превенција од ширењето на корона вирусот од страна на Владата на Република Северна Македонија. Во услови на засилени мерки за превенција Ве известуваме дека ЦОВ […]

Размена на искуства со Република Косово

На 30,31.10.2019 година Центарот за образование на возрасни беше домаќин на делегација од Р.Косово, односно претставници на Агенцијата за стручно образование и обука и образование на возрасни, каде што целта на посетата беше размена на искуства во областа на стручното образование и обука и образованието на возрасни.Во текот на оваа посета се одржаа неколку средби […]

Проект – Стручно образование за возрасни

Денес на 28.10.2019, во просториите на Центарот за образование на возрасни,директорката на центарот г-а.Линдита Ќазими заедно со директорот на СУГС „Цветан Димов“ г.Висар Дураку го потпишаа договорот за почеток на проектот – Стручно образование за возрасни. Со овој проект на граѓаните им нудиме бројни можности на пазарот на трудот и унапредување во работата. Проектот е […]

Студиска посета во Букурешт,Романија

Во рамки на активностите на Националните координатори за спроведување на Европската агенда за образование на возрасните, во периодот ноември 2017 – декември 2019 година, Центарот за образование на возрасните како национален координатор, го спроведува проект „Работен план на националниот координатор за учење на возрасните: Македонија“ (National Coordinator for Adult Learning Work Plan: Macedonia). Поконкретно, во […]

Доделување на дипломи за дооформување на средно стручно образование за возрасни во Општините Чаир и Сарај

Денес  на 17.07.2019 во општините Чаир и Сарај успешно заврши проектот за образование на возрасни, финансиран од Центарот за образование на возрасни-Скопје. Проектот опфати 272 граѓани од општина Чаир и 250 од општина Сарај во економска насока – техничар за маркетинг и трговија. Целта на проектот е да им овозможи на граѓаните да одговорат на […]

Меморандум за соработка помеѓу Стопанската комора на Македонија, Центарот за образование на возрасните и Швајцарската организација за образование на возрасни

На 05.06.2019 година директорката на Центарот за образование на возрасните г-а Линдита Ќазими потпиша Меморандум за соработка помеѓу Стопанската комора на Македонија, Центарот за образование на возрасните и Швајцарската организација за образование на возрасни. Со потпишувањето на овој меморандум за соработка ќе се овозможи: –        – креирање на парнерство помеѓу потписниците, –        – промовирање на неформалното образование и доживотното учење, –         -воспоставување […]

Студиска посета во Софија,Бугарија

Во рамки на активностите на Националните координатори за спроведување на Европската агенда за образование на возрасните, во периодот ноември 2017 – декември 2019 година, Центарот за образование на возрасните како национален координатор, го спроведува проект „Работен план на националниот координатор за учење на возрасните: Македонија“ (National Coordinator for Adult Learning Work Plan: Macedonia). Поконкретно, во […]

Oбука за подигнување на свеста за процесот на валидација на неформалното и информалното учење ВНИУ за релевантните чинители во областа на образование на возрасни во Република Северна Македонија

На 31-ви Мај се одржа обука за подигнување на свеста за процесот на валидација на неформалното и информалното учење ВНИУ за релевантните  чинители во областа на образование на возрасниво Република Северна Македонија. Целта на оваа обука  беше да се зајакне свесноста за улогата и значењето на процесот на валидација на неформалното и информалното учење. Со […]

Обуки за обучувачи на советниците за ВНИУ, I фаза

Обуките за обучувачи на советниците за ВНИУ се одржаа во две фази. Првите 5 дена од обуката беа одржани од 13-ти до 17-ти мај, а вториот дел се одржа од 27-ми до 30-ти мај во Скопје во хотел Александар Палас. Обуките ги одржува експертот за валидација Анни Куртунен од Финска. Обуката за советници е продолжение на низата […]

Конференција за Валидација не претходно знаење – VPL Biennale Berlin 2019

Во рамки на активностите на Националните координатори за спроведување на Европската агенда за образование на возрасните, во периодот ноември 2017 – декември 2019 година, Центарот за образование на возрасните како национален координатор, го спроведува проект „Работен план на националниот координатор за учење на возрасните: Македонија“ (National Coordinator for Adult Learning Work Plan: Macedonia). Поконкретно, во […]

КООРДИНАЦИЈА И СОРАБОТКА ОКОЛУ ОСНОВНИТЕ ВЕШТИНИ

Во Хаг, Холандија, на 25 и 26 февруари 2019 година се одржа вториот PLA настан на Националните координатори за спроведување на Европската агенда за образование на возрасните, а во рамките на проектот „Работен план на националниот координатор за учење на возрасните“ (National Coordinator for Adult Learning Work Plan). Темата на настанот беше „Координација и соработка […]

Обука за проценувачи во процесот на валидација на неформалното и информалното учење (ВНИУ)

ЈУ Центар за образование на возрасните, со поддршка на Центарот за доживотно учење, организира петдневна обука за проценувачи во процесот на валидација на неформалното и информалното учење. Обуката беше наменета за лица од образованието и стручни лица од пазарот на трудот, кои ќе учествуваат  во фазата на пилотирање на процесот на ВНИУ наредната година. ЈУ […]

Проценка на вештини и валидација на нефомалното и информалното учење

Во рамки на активностите на Националните координатори за спроведување на Европската агенда за образование на возрасните и како дел од проектот „Работен план на националниот координатор за учење на возрасните“ (National Coordinator for Adult Learning Work Plan), на 4 и 5 декември во Бон, Германија се одржа Peer Learning Activity на тема „Проценка на вештини и валидација […]

Обука „Проценка во контекст на валидацијата на неформалното и информалното учење (ВНИУ)

Во периодот од 29-ти октомври до 2-ри ноември 2018 година, во организација на Центарот за образование на возрасните, а  поддржано од Центарот за доживотно учење, се одржа обука за обучувачи на проценувачи за процесот на ВНИУ. Целта на оваа обука е понатамошно придонесување во активностите за градење на капацитети на обучувачите на оценувачи во ВНИУ […]

Континуирано усовршување – услов на подобрување на заштита при работа

Во рамките на 15-та меѓународна конференција : Континуирано усовршување – услов на подобрување на заштита при работа која се одржува од 18-22 септември во Кладово, Р. Србија, активно учество имаат директорката на ЈУ Центар за образование на возрасни Љиндита Ќазими и Лилјана Лазова од ЦОВ.

Поддршка на развојот на системот за валидација на неформалното и информалното учење, преку обука на обучувачи за проценувачите

Во периодот од 11-ти до 15-ти декември 2017 година , во хотел Солун, Скопје се одржа настан кој имаше  за цел  поддршка на развојот на системот за валидација на неформалното и информалното учење, преку обука на обучувачи за проценувачите. Настанот го отворија Директорката на ЈУ Центар за образование- Скопје,  Линдита Ќазими , Државната секретарка од […]

„Градиме мостови во образованието на возрасни“

На 25 октомври (среда) со почеток во 11 часот, по трет пат ќе се одржи конференцијата „Градиме мостови во образованието на возрасни“ во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје. Настанот е стручна конференција која се организира со цел да се состанат експертите кои работат во полето на образованието на возрасни во регионот на Југоисточна Европа. На […]

„Јакнење на доживотното учење преку модернизација на системот на стручно образование и обука и образованието на возрасните”

На 26.09.2017 во просториите на ЈУ Центар за образование на возрасните се одржи состанок меѓу директорот на ЈУ ЦОВ г-а Lindita Qazimi,вработените на  ЦОВ и клучниот експерт за образование на возрасните г-а Mariana Matache,каде беа презентирани резултатите од проектот „Јакнење на доживотното учење преку модернизација на системот на стручно образование и обука и образованието на […]

Национални агенции за европски програми и мобилност

Во Загреб Р.Хрватска во период од  31.05-02.06.2017 година се одржа настан организиран од страна на Националните агенции за европски програми и мобилност на Р.Македонија,Р.Хрватска и Р.Словениа. На настанот се разгледуваат можности за поврзување на институциите од областа на  образование на возрасни, земји кои вклучуваат и луѓе со помали можности и тоа луѓе со: Потешкотии во […]

Обука за обучувачи на возрасни

Во рамките на ИПА Проектот ,,Јакнење на доживотното учење преку модернизација на системите за стручно образование и обука и образование на возрасните ” се доделија сертификати за успешно завршена обука :Обука за обучувачи на возрасни.Со сертификати се стекнаа и дел од вработените во ЈУ ЦОВ

Консултативна средба за нацрт анализата Примери за валидација на неформално образование на возрасни и информално учење од земји од ЕУ и препораки за Македонија“

Во рамките на соработката меѓу Центарот за образование на возрасните со Центарот за доживотно учење, а со финансиска поддршка од DVV International  од Германија, изготвена е компаративна анализа „Примери за валидација нанеформално образование на возрасни и информално учење од земји од ЕУ ипрепораки за Македонија“. Целта на оваа анализа е да придонесе кон развојот на […]

СТРАТЕГИЈА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ НА ВОЗРАСНИ 2016-2020

Експертски тим во рамките на ИПА проектот „Зајакнување на доживотното учење преку модернизација на системите за стручното образование и обука и образование на возрасните“, во соработка со Центарот за образование на возрасните и во консултација со социјалните партнери, невладините организации и релевантни чинители во областа на образованието на возрасните изготви нацрт-верзија на Стратегијата за образование […]

Семинар за признавање и валидација во образование на возрасни

Од 06.11 – 10-11.2016 во Толедо, Шпанија се одржа контакт семинар за признавање и валидација во образование на возрасни. На семинарот учество земаа 50 учесници од цела Европа. Од Р.Македонија имаше 3 претставници: Од  ЈУ Центар за образование на возрасни, М6 Едукативен Центар и НВО Жетва на знаење. На семинарот беа промовирани  предлози за Проекти за […]

„Размена на андрагошки кадри од Босна и Херцеговина и Македонија“

На 04.11.2016 (петок) во просториите на Центар за образование на возрасните Скопје,се одржа состанок со цел билатералната стручна размена меѓу Македонија и Босна и Херцеговина со Тема: Образованието на возрасни во Република Македонија – Актуелности и предизвици, и во тој контекст колегите од Босна и Херцеговина слушнаа повеќе за нашата институција, нашата работа и придонес […]

ДЕНОВИ НА ДОЖИВОТНО УЧЕЊЕ Кичево, 13.10.2016

Во рамки на овогодинешната манифестација Денови на доживотно учење на 13-ти октомври во Кичево се одржа трибина на тема: „Можностите за образование на возрасни – Доживотното учење во општеството“. Организатор на овој настан беше Центарот за развој на заедницата од Кичево со финансиска поддршка од DVV Intеrnational од Бон, СР Германија. Целта на трибината беше […]

Студиска посета во Франција

Со иницијатави на Коалиција на младински организации СЕГА и во согласност со Национална Стратегија за Мади на Република македонија 2016-2025, преку проект „Програма за децентрализирана соработка помеѓу регионот на Долна Нормандија од Франција и Република Македонија, беше организирана студиска посета се со цел Трансфер на добри пракси од примената на системот на вреднување на младинската […]

Состанок со Г-ѓа Наташа Сивеска во просториите на ЦОВ

Во периодот од ноември 2012 до јуни 2013 година, околу 90 луѓе ќе бидат обучени, во шест различни места во Македонија  за стекнување на основни  вештини за писменост. Различни групи на исклучени лица ќе бидат дел од овие програми за описменување( самохрани родители, младите во поправните домови и ромите). Во текот на првата недела од […]

Информација за образование на возрасните во општина Чаир

Настан по поводот започнување со реализација на Програмата за образование на возрасни во Општина Чаир, кој ќе се одржи на 26-ти септември 2012 година во 12 00 часот, во просториите на СУГС Цветан Димов во Чаир. Целта на оваа програма е да се оформи средното стручно образование во Општина Чаир, со што ќе се овозможи […]

Пилот програми за описменување

Во периодот од ноември 2012 до јуни 2013 година, околу 90 луѓе ќе бидат обучени, во шест различни места во Македонија  за стекнување на основни  вештини за писменост. Различни групи на исклучени лица ќе бидат дел од овие програми за описменување( самохрани родители, младите во поправните домови и ромите). Во текот на првата недела од […]

Студиска посета во Мадрид, Шпанија

Во рамките на ИПА Твининг проектот се организираше студиска посета  во Шпанија, Мадрид во периодот од 22-27 Ноември 2012, на која учествуваа директорката на ЈУ Центар за образование на возрасни Г-ѓица Линдита Ќазими и дел од вработените во ЦОВ. Целта на студиската посета беше запознавање на шпанскиот систем за образование на возрасни преку посета на […]

Студиска посета во Париз

Во рамките на ИПА Проектот се организираше студиска посета во Франција,Париз во период од 03-09 Јуни 2012,на која учествуваа Директорката на ЈУ Центар за образование на возрасните Г-ѓица. Линдита Ќазими и дел од  вработените во центарот.Целта на студиската посета во Франција,Париз беше запознавање на Францускиот систем на образование на возрасните преку посета на значајни институции […]

Стратегијата за образование на возрасните 2010-2015

Министерството за образование и наука ја донесе Стратегијата за образование на возрасните 2010-2015. Во Стратегијата се назначени следниве стратешките цели, за чија реализација во периодот од 2010 до 2015 година треба да ги фокусираат своите напори сите заинтересирани страни во сферата на образованието на возрасните:   Зајакнување на системот на образование на возрасните преку развивање […]

Наставата за дооформување на средно стручно образование во општина Арачиново

Во Општина Арачиново беа доделени 109 свидетелства на учесниците кои успешно завршија прва година од трговска струга, профил техничар за трговија и менаџмент.  Учесниците продолжуваат со следење на втора година во 2011 година.

ЈУ Центар за образование на возрасните – Скопје и Агенцијата за вработување на Република Македонија потпишаа Меморандум за соработка

ЈУ Центар за образование на возрасните – Скопје и Агенцијата за вработување на Република Македонија потпишаа Меморандум за соработка. Меморандумот се однесува на реализацијата на пилот мерката во работните клубови за стекнување на специфични знаења од англиски јазик за угостителска дејност, предвидена во Оперативниот план за активни мерки и програми за вработување за 2010 година

09-11 ноември 2012 – Програма на Работилницата за функционери, Управување и развој, Модул 2

Директорката на Центар за образование на возрасните г-ца Линдита Ќазими ќе присуствува во семинар за Управување и развој кој се одржи во 09-11 номври 2012 во Охрид.Со цел поддршка на реформата на јавната администрација, Британската амбасада во Скопје и Министерството за информатичко општество, организираат втората по ред работилница наменета за врвното раководство. Наставата ќе ја […]

Оформување на средно стручно образование во општина Прилеп

Проектот за оформување на средно стручно образование од Октомври 2012 година започна со реализација и во Општина Прилеп, за следниве струки: машинска струка, профил МАШИНСКИ ТЕХНИЧАР, електротехничка струка,профил ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР – ЕНЕРГЕТИЧАР, сообраќајна струка, профил ТЕХНИЧАР ЗА ТРАНСПОРТ И ШПЕДИЦИЈА. Во оваа прва фаза наставата ја следат 100 учесника со завршено само основно образование. Консултативно–инструктивната настава ја спроведува наставен кадар од СОУ „Ристе […]

Средба со претставници од текстилниот сектор

  На 1 ноември 2012 година, во Штип, во просториите на Астибо Фешн Груп (АФГ) кои ги обезбеди директорот на АФГ и претседател на Текстилната трговска асоцијација г. Венцислав Филипов.На состаноците присуствуваа г-ѓа Наташа Сивевска, Извршен директор на Текстилната трговска асоцијација, г-ѓа Емилија Ивановиќ, Центар за образование на возрасни, г. Франсис Леви, краткорочен експерт, г-ѓа […]

Семинар за партнерство – процеси и напредок

На ден 15.11.2012 год. во просториите на Занаетчиска комора –Скопје,Центарот за образование на возрасните во рамките на ЕУ Твининг проект:”Подршка за градење на капацитетите на Центарот за образование на возрасните,развој на програми за образование на возрасни и програми за описменување и за дооформување на основното образование на исклучените лица” организираше “семинар за партнерство-процеси и напредок”.На […]