Главна цел на обуката е учесниците да се стекнат со знаења, вештини и компетенции од занимањето келнер.
Учесникот по завршување на обуката ќе биде оспособен да работи во угостителски објекти, хотели, барови, кафетерии, конференциски сали, сали за банкети или изнајмени кетеринг служби. Учесникот ќе биде оспособен да послужува храна и разни видови пијалаци, да сервира маси за главни главни, споредни и свечени оброци и да подготвува ресторанска маса по листа на јадења, мени. Учесникот ке се стекне и со одредени познавања за четири методи на послужување: формално, неформално, брза храна, шведска маса/бифе. Ќе развие вештини за препознавање на потребите на клиентите и да ги поврзе со услугитеи производите од областа на неговото работење и објектот во кој работи.
Применува стандарди со кои се контролира квалитетот и безбедносна исправност на храната и пијалаците, како и стандарди за одржување на хигиената. Комуницира со соработниците, клиентите и претпоставените. Начин на реализација: Теоретскиот дел од обуката ќе се спроведува во времетраење од 50 часа, а практичниот дел од обуката во времетраење од 100 часа. Проверката на знаењето ќе биде спроведен со завршен испит кој се состои од теоретски и практичен дел. Учесникот ќе се стекне со Сертификат „Келнер“ |
Верификацијата истекува во август 12, 2027