Programi “Tharja e frutave dhe perimeve” përbëhet nga 225 orë, nga të cilat 125 orë janë pjesa teorike dhe 100 orë mësim praktik. Periudha e realizimit të programit është 3 (tre) muaj.
Qëllimi i këtij programi është që kandidati të fitojë kompetenca për tharjen e frutave dhe perimeve.
Pas përfundimit të programit, kandidati mund të punësohet në fabrikat e prodhimit për tharjen e frutave dhe perimeve, në fabrikat e përpunimit të pemëve dhe perimeve, ose të ketë mundësi të hapë biznesin e vet. Pas përfundimit të programit, kandidati që ndjek këtë program do të jetë në gjendje:
organizon procesin e tharjes së frutave dhe perimeve;
kryen procesin e tharjes së frutave dhe perimeve në përputhje me standardet e përcaktuara për tharjen e frutave dhe perimeve;
zbaton kontrollin e cilësisë së lëndës së parë, procesin teknologjik të tharjes dhe kontrollin e cilësisë së produktit përfundimtar;
mirëmban pajisjet e tharjes, ruajtjes dhe paketimit;
ruan higjienën në ambientet e punës dhe higjienën personale;
respekton rregulloret ligjore për sigurinë dhe shëndetin në punë dhe mbrojtjen e mjedisit;
zbaton sistemin e kontrollit HACSR dhe normat dhe standardet për cilësinë në fushën e industrisë ushqimore;
bën llogaritjet e produktit;
bashkëpunon dhe komunikon në mënyrë të përshtatshme me furnizuesit e frutave dhe perimeve të freskëta, ekipin e punës dhe menaxherin;
Pjesa teorike mbahet në sallën e leksioneve me kapacitet 40 vendesh, WiFi, LCD, tabela të bardha dhe pajisje të tjera prezantuese;
Pjesa praktike është realizuar në Kombinatin e Përpunimit dhe Tharjes së Fruta dhe Perimeve / Filial nr. 2 – Strumicë, te Shoqata “IZBOR”.
Zbatimi i mësimit do të bëhet në përputhje me modulet e përfaqësuara në program.
Pas përfundimit të programit, kandidati merr një certifikatë
“Operator i tharjes së frutave dhe perimeve”.
Верификацијата истекува во 17 Gusht, 2025