Програмата „Сушење на овошје и зеленчук“ се состои од 225 часа, од кои 125 часа се теоретски дел, a 100 часа се практична настава . Периодот на реализација на програмата е 3 (три) месеци.
Целта на оваа програма е кандидатот да стекне компетенции за сушење на овошје и зеленчук.
По реализација на програмата кандидатот може да се вработи во производствени погони за сушење на овошје и зеленчук, во погони за преработка на овошје и зеленчук, или има можност за отворање на сопствен бизнис. По завршување на програмата кандидатот кој ќе ја следи оваа програма ќе биде способен да:
- организира процес на сушење на овошје и зеленчук;
- спроведува процес на сушење на овошје и зеленчук во согласност со пропишаните стандарди за сушење на овошје и зеленчук;
- спроведува контрола на квалитетот на суровината, технолошкиот процес на сушење и контрола на квалитетот на крајниот производ;
- ја одржува опремата за сушење, складирање и пакување;
- одржува хигиената во работните простории и личната хигиена;
- ги почитува законските прописи за безбедност и здравје при работа и заштитата на животната средина;
- го применува НАССР контролниот систем и нормативи и стандарди за квалитет од областа на прехранбената индустрија;
- изработува калкулации на производи;
- соработува и соодветно комуницира со добавувачи на свежо овошје и зеленчук, работниот тим и раководителот;
Теоретскиот дел се одржува во предавална со капацитет од 40 места, WiFi, LCD, табли и друга опрема за презентација;
Практичниот дел се реализира во Погон за доработка и сушење на овошје и зеленчук / Подружница бр. 2 – Струмица, при Здружението „ИЗБОР“
Реализацијата на наставата ќе се одвива во согласност со модулите застапени во програмата.
По завршување на програмата кандидатот се стекнува со сертификат
„Оператор за сушење на овошје и зеленчук“.
Верификацијата истекува во август 17, 2025