Главна цел: Целите на програмата Производител на колачисе канидатитеда стекнат знаења и вeштини од областа на технологијата на производство на колачисо кои ќе може да: ја подготвува и ја организира својата работа, да подготвува тесто за производство на колачи, да ги пече колачите на соодветна температура, да ги декорира колачите и да ги спакува и подготви за транспорт и складирање. Производителот на колачи ќе може да води сопствен бизнис, да ја води и ја ажурира евиденцијата за работата, да работи во согласност со нормативите и стандардите и да гарантира за квалитетот на работата, да извршува работите во согласност со прописите за заштита на работната средина и околината.
Времетраењето на програмата е 150 часа од кои 45 часа теоретска обука, 105 часа се практична обука во реални работни услови.
Начинот на реализација на програмата Производител на колачие преку практична и теоретска обука. Програмата е изготвена врз основа на стандард на занимање – Слаткар. Теоретскиот и практичниот дел од програмата ќе се изведува неколку пати неделно, со однапред договорена динамика со учесниците во програмата.
По успешно завршена практична задача на крајот од обуката, учесниците се стекнуваат со сертификат за работна оспособеност „Производител на колачи“.
Верификацијата истекува во јануари 31, 2028