КОЗМЕТИЧАР ЗА НЕГА НА ЛИЦЕ И ТЕЛО

Понудувачи на услуги

ОПИС НА ПРОГРАМА

Главна цел на програмата е учесникот  да стекне знаења и вештини, компетенции за примена на основните техники во козметиката за нега на лице и тело, како и правилно користење на козметичките средства за работа, опремата, препарати и инвентар.

 

Начинот на реализација на програмата е преку теоретска настава и практична обука и води до стекнување на сертификат за козметичар за нега на лице и тело.

 

Времетраењето на програмата е 150 часа од кои 25 часа се стручна теорија, 115 часа се практична обука во реални работни услови и 10 часа се наменети за оценувањено. Програмата ќе се изведува неколку пати неделно во договор со учесниците на програмата.

 

Програмата нуди можност за напредување на повисоки нивоа-курсеви во козметиката (Напреден курс и Специјализиран курс).

РЕЗУЛТАТИ ОД ПРОГРАМА

По завршување на програмата учесникот ќе биде способен да:

 

 • организира прием на клиентот во салонот,
 • идентификува средства за нега на кожата,
 • разликува методи за одредување на статусот на кожата,
 • индентификува и правилно користи приборот и средствата за работа,
 • избира средства и препарат за третман на кожата на лицето и телото,
 • чисти лице со средства за чистење и освежување,
 • масира лице, врат и деколте
 • нанесува маски на лице и го чисти лицето од маски
 • користи класични препарати во третманите на лице и тело.
 • применува релаксирачка масажа на лице и тело,
 • применува ароматерапијата во козметичките третмани на лице и тело,
 • изведува депилација со топол и ладен восок на лице и тело,
 • развива одговорност при работа и интерес за доживотно учење.

применува прописи за заштита при работа и заштита на животната средина

КРИТЕРИУМИ ЗА ВЛЕЗ ВО ПРОГРАМАТА

Основно ниво на образование: основно образование и возраст од најмалку 15 години.

Пожелно ниво на образование: тригодишно или четиригодишно образование (од било која струка).

ВРЕМЕТРАЕЊЕ НА ПРОГРАМАТА

Времетраење на програма

Теорија

Вкупен број на часови

25

Пракса

115

Оценување

10

Вкупен број на часови

150

По завршување на програмата учесникот ќе биде способен да:

 

 • организира прием на клиентот во салонот,
 • идентификува средства за нега на кожата,
 • разликува методи за одредување на статусот на кожата,
 • индентификува и правилно користи приборот и средствата за работа,
 • избира средства и препарат за третман на кожата на лицето и телото,
 • чисти лице со средства за чистење и освежување,
 • масира лице, врат и деколте
 • нанесува маски на лице и го чисти лицето од маски
 • користи класични препарати во третманите на лице и тело.
 • применува релаксирачка масажа на лице и тело,
 • применува ароматерапијата во козметичките третмани на лице и тело,
 • изведува депилација со топол и ладен восок на лице и тело,
 • развива одговорност при работа и интерес за доживотно учење.

применува прописи за заштита при работа и заштита на животната средина

Датум на верификација

14/03/2019

-

Фризер

ЛОГИРАЈ СЕ

Skip to content