ПРОИЗВОДИТЕЛ НА КОЛАЧИ

Главна цел: Целите на програмата Производител на колачисе канидатитеда стекнат знаења и вeштини од областа на технологијата на производство на колачисо кои ќе може да: ја подготвува и ја организира својата работа, да подготвува тесто за производство на колачи, да ги пече колачите на соодветна температура, да ги декорира колачите и да ги спакува и […]
Слаткар – подготвувач на слаткарски производи

Програмата овозможува работно оспособување за Слаткар-подготвувач на слаткарски производи во времетраење од 120 часа и опфаќа стручно теоретски содржини кои се реализираат во училница/кабинет и се во функција на практичната обука која пак се изведува во опремена слаткарска работилница. По успешното завршување на програмата учесникот ќе се стекне со знаење, вештини и компетенции за самостојно […]
ПЕКАР

Главна цел на обуката е учесниците да се стекнат со знаења, вештини и компетенции од занимањето пекар. Учесникот по завршување на обуката ќе биде оспособен да работи во пекарската индустрија, угостителски објекти и хотели, пекари и пицерии. Учесникот ќе биде оспособен за обработка на брашното и подготовка на различни видови теста за леб, бели печива, […]
КОМПОСТИРАЊЕ

Програмата „Компостирање“ се состои од 200 часа, од кои 105 часа се теоретски дел, a 95 часа се практична настава. Периодот на реализација на програмата е 3 (три) месеци. Целта на оваа програма е кандидатот да стекне компетенции за компостирање на органски отпад. По реализација на програмата кандидатот може да се вработи во комунални и […]
СУШЕЊЕ НА ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК

Програмата „Сушење на овошје и зеленчук“ се состои од 225 часа, од кои 125 часа се теоретски дел, a 100 часа се практична настава . Периодот на реализација на програмата е 3 (три) месеци. Целта на оваа програма е кандидатот да стекне компетенции за сушење на овошје и зеленчук. По реализација на програмата кандидатот може […]