Во рамките на ИПА Проектот се организираше студиска посета во Франција,Париз во период од 03-09 Јуни 2012,на која учествуваа Директорката на ЈУ Центар за образование на возрасните Г-ѓица. Линдита Ќазими и дел од  вработените во центарот.Целта на студиската посета во Франција,Париз беше запознавање на Францускиот систем на образование на возрасните преку посета на значајни институции и организации како што се:

afpa

AFPA Националната асоцијација за професионална обука на возрасните Пречекани од Г-ѓа Изабел Вергнауд директор и Г-дин Патрис Мишел заменик директор.

Посета на делови од обуката на услужниот сектор: туризам,специјализирани секретари и сметководствени менаџери, компјутерски менаџери, тренери за возрасни, професионална интеграција,советници, итн.

Град на науката и индустријата, пречекани од Г-дин Оливер  Лас Вергнас директор. специјализирани советодавни кластери: барање работа, избор на обука, креирање на кариера, напредок за промена на преквалификација, креирање свој бизнис.

cite

 

 

 

 

 

 

 

AFPA (Национална асоцијација за професионална обука на возрасните) Lille

lille

Меѓународен институт за менаџмент, пречекани од  Г-дин Себастиан Леонцел заменик директор за Европски и меѓународни прашања.

cnam

Презентација од страна на Француската градежна федерација FFB, стручна обука за возрасни

ffb

Презентација од Центарот за борба против неписменоста,   во кој обуките се во тек

center

Напишете коментар