Козметичар за нега на лице и тело

Понудувачи на услуги

ОПИС НА ПРОГРАМА

Програмата Козметичар за нега на лице и тело е наменета за обука на возрасни за стекнување на знаења и вештини за самостојно извршување на работни задачи од областа на козметика.
Содржината на програмата се темели врз стандардите на занимање за Козметички техничар и за Шминкер.
Реализацијата на програмата е преку теоретски часови, практична обука и проверка на знаењата и вештините на учесниците. Теоретскиот дел се реализира во соодветно опремена училница/кабинет, а практичната обука се реализира во козметички салон опремен според барањата на стандардите за вршење на дејноста.
Оценување и вреднување на постигањата на секој учесник во програмата ќе се изведува тековно и на завршен испит. Учесникот кој со успех ќе го положи завршниот испит ќе се здобие со сертификат за Козметичар за нега на лице и тело и ќе биде оспособен да го организира просторот и работата во козметички салон,подготвува работно место,создава услови за работа, прима и подготвува клиент, изведува класични и комбинирани третмани на кожа, третира проблематична кожа, применува апаратурна и препаративна козметика, депилира, изведува шминкање и користи јапонска техника на шминкање на веѓи.
Учесникот во програмата ќе биде оспособен да комуницира со клиентот и со тимот користејќи култура на говор и етика во работењето, да применува санитарно технички норми за заштита на животната и работната средина и ќе го поттикне да покаже интерес за постојан напредок во професијата.
Програмата Козметичар за нега на лице и тело нуди можност за напредување на учесникот во други обуки или повисоки нивои на квалификации од областа на козметика.
Времетраењето на програмата е 230 часа , од кои : теоретски дел 80 часа , практичен дел 150 часа. Термините во кои ќе се реализира програмата се договараат со учесниците.

Верификацијата истекува во декември 14, 2025

РЕЗУЛТАТИ ОД ПРОГРАМА

КРИТЕРИУМИ ЗА ВЛЕЗ ВО ПРОГРАМАТА

Завршено најмалку основно образование и возраст на учесникот над 15 години.

ВРЕМЕТРАЕЊЕ НА ПРОГРАМАТА

Времетраење на програма

Теорија

Вкупен број на часови

80

Пракса

150

Оценување

Вкупен број на часови

230

Датум на верификација

14/12/2022

Тетово

Маникир-педикир

ЛОГИРАЈ СЕ

Skip to content